Како да се избегне вирусна дијареја

Урша Јарц, мр. фарм.
Најчести причини за вирусна дијареја се норовирусите, ротавирусите и аденовирусите, кои можат да се проголтаат со храна, вода или да се стават во устата со валкани раце.
Спречете ширење на ротавирусот

Дозата кај цревни вирусни инфекции, за разлика од повеќето бактериски инфекции, е мала. Ова значи дека е потребна мала количина на вируси за инфекција. За време на појава на епидемии, на пр. Дијарејата со норовирус затоа може да влијае на цели групи деца во градинките, жители на домовите на стари лица, сите членови на семејството итн.

Луѓето од сите возрасти се инаку подложни на инфекција. Болеста може да биде опасна за повеќе ранлива популација, како што се малите деца, постарите лица, хронично болните и бремените жени. Дијареа и повраќање осиромашени пациенти, а најголема опасност е во форма на дехидрација.1

Како да се спречи ширењето на вирусни цревни заразни заболувања?

1. Правилна хигиена на рацете

Измијте ги рацете темелно со сапун и проточна вода најмалку 20 секунди, особено по дефекацијата, менувањето на пелени, пред јадење и пред и за време на подготовката на храна. Кога чиста вода не е достапна, препорачуваме употреба на влажна хигиена или марамчиња за алкохол. Ние ги учиме нашите најмали деца да ги мијат рацете правилно.

2. Внимателна подготовка и чување храна

Мора да се внимава да се избегне взаемно загадување на храната со микроорганизми. Кујнски табли, ножеви и други прибор се користат одделно за сурова и веќе зготвена храна.

3. Третман на топлина

Повеќето штетни микроорганизми се уништуваат со загревање над 70 ° C. Месото е правилно обработено со топлина, а овошјето и зеленчукот темелно се мијат под проточна вода пред потрошувачката.

4. Безбедна употреба на вода за пиење

Ние користиме само безбедна вода за пиење од контролирани извори за пиење и миење. Во Словенија, вода од чешма е беспрекорна, но ако одите на егзотични места, се препорачува да користите флаширана вода.

При дијареа важен е внесот на вода

5. Одржувајте чистота

Редовно ги чистиме, проветруваме и дезинфицираме санитарните и другите потенцијално загадени простории и површини. Ако веќе имаме во семејството некој кој имал договорна вирусна дијареја, користиме различни чинии, чаши или прибор. Ние исто така користиме одделни крпи.

6. Внимателно управување со отпадот

Користените пелени и крпи извалкани со секрети се ставаат во пластични кеси, кои се добро запечатени, бидејќи вирусите брзо се шират со капки. Пелени и ткаенини за перење се мијат во машина за перење на висока температура.

7. Чувајте ги болните деца дома

Децата кои повраќаат или имаат дијареја не треба да одат во градинка или училиште. Пациентите се најзаразни во тоа време, бидејќи повеќето штетни микроорганизми се излачуваат во фецесот. Меѓутоа, бидејќи пациентите можат да бидат заразни еден ден или два пред почетокот на симптомите или се само носители на вирусот, не е невообичаено за цели групи на деца во градинките, училиштата или старите лица да страдаат од вирусна дијареја.

Дијареата и повраќањето го исцрпуваат пациентот, но најголемата опасност е всушност дехидратација.

8. Вакцинацијата може да спречи инфекција

Достапна е жива, слабесна ротавирусна вакцина за новороденчиња. Вакцината е многу ефикасна во спречувањето на инфекции предизвикани од најчестите типови ротавируси. Истражувањата покажаа дека вакцинацијата спречува повеќе од 80% од сите инфекции со ротавирус и повеќе од 90% од сериозни инфекции со ротавирус. Не можеме да зборуваме за колективна заштита при вакцинација против ротавирусни инфекции, затоа што нема постојан имунитет после надминување на болеста или по вакцинацијата и може да се заразиме со ротавируси неколку пати.3

Некоипроизводи со добра бактерии на млечна киселинаго скратуваат времетраењето на вирусната дијареја, тие исто така се препорачуваат за нејзина превенција и не само кога дијарејата е веќе присутна. Тие се погодни кога постои голема веројатност за инфекција, на пример кога одите на егзотично патување или кога едно од вашите сестри или деца во градинка се разболува. Во присуство на вирусна дијареја во вашата област, се препорачувапревентивна употреба на докажани ефективни производи со добри бактерии на млечна киселина, вклучувајќи го и вирусот Lactobacillus rhamnosus GG.

Извори:

  1. Driska in bruhanje kot posledica okužbe črevesja. NIJZ, 2015. Dostopno na www.nijz.si/sl/driska-in-bruhanje-kot-posledica-okuzbe-crevesja (13. 10. 2017)
  2. Tedensko spremljanje prijavljenih virusnih črevesnih bolezni. NIJZ, 2017. Dostopno na www.nijz.si/sl/tedensko-spremljanje-prijavljenih-virusnih-crevesnih-bolezni (13. 10. 2017)
  3. Rotavirusne okužbe in cepljenje: Vprašanja in odgovori. NIJZ, 2016. Dostopno na www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/rotavirusi_vpr_in_odg_za_splet_2016.pdf (13. 10. 2017)
back to top