Нервозен желудник: непријатност и горушица во желудникот предизвикани од стрес и анксиозност

Се повеќе луѓе се соочуваат со забрзано темпо на живот, па не е чудо дека стресот денес е еден од најчестите причинители за развој на многу психосоматски болести на желудникот. Стресот посебно влијае на развој на воспалителни промени на нервите на желудочната слузница или гастритис, што е вообичаена појава кај популацијата поради интензивниот психофизички стрес.

Што претставува нервозен желудник?

Надразнет или нервозен желудник, односно емоционален гастритис клинички се дијагностицира како воспаление на внатрешниот ѕид на желудникот. Слузницата на желудникот е оштетена и иритирана од јаките кисели сокови за дигестија, што може да остави мали ранички и улкуси на ѕидот на желудникот, а во одредени случаи можат и да крварат.

Периоди на интензивен стрес со нервоза, раздразливост и анксиозност можат да предизвикаат претерана стимулација на хипоталамусно-хипофизно-надбубрежните оски, зголемено создавање на желудочна киселина и намалување на одбранбените механизми на желудникот.

 

Главни симптоми на иритиран желудник:

  • горушица во горниот дел од стомакот поради зголемена киселост на желудникот
  • нарушено варење поради воспаление кое ја менува работата на дигестивниот систем и празнење на желудникот
  • чувство на пол стомак и надуеност веднаш по јадење

Психосоматските болести ги опфаќаат нашите мисли и тело. Многу болести можат да се влошат поради емоционални проблеми, стрес или психички тегоби, а во исто време физичките болести можат многу да го загрозат нашето ментално здравје.

Што помага кај иритиран желудник?

Релаксирачки и анти стрес вежби како јога, пилатес, медитација и пешачење се од голема помош во ублажување на мускулната и психолошката напнатост на телото, помагаат за подобра физичка и психичка благосостојба, последователно допринесуваат за здравјето на нашиот желудник.

 

Ослободете се од симптомите со производот WAYA StopReflux

Доколку горушица е симптом на надразнет желудник, можете да ја ублажите со употреба на производи на база на алгинат како што е WAYA StopReflux.

WAYA StopReflux содржи иновативна комбинација од состојки кои истовремено го штити желудочниот ѕид, ги заздравува улкусите и раните, односно спречува влошување на симптомите:

  • магнезиум алгинат: создава гел кој плови поради заради насобраниот јаглероден диоксид и на тој начин се создава чеп кој ја штити физичката бариера, а таа спречува рефлукс (подигнување) на желудочниот сок во хранопроводот
  • хијалуронска киселина и хондроитин сулфат: ја заштитуваат слузницата и помагаат во зацелување на слузницата на хранопроводот

Пред употреба прашајте го Вашиот лекар за совет. Медицинскиот производ WAYA StopReflux едноставно се користи – само 1 кесичка по оброк или навечер пред легнување во кревет, односно пред спиење.

Информациите кои се содржани на оваа страница се наменети само во информативни цели и во ниту еден случај не се замена за помош или совет од лекар!

 

Извори:

  1. https://www.ezdravje.com/prebavila/zelodcne-tezave/zgaga-in-refluksna-bolezen-poziralnika/
  2. Bor S, Kalkan İH, Çelebi A, et al. Alginates: From the ocean to gastroesophageal reflux disease treatment. Turk J Gastroenterol 2019; 30(Suppl 2): S109-36.
back to top